Voor de meeste mensen is hun auto ontzettend dierbaar. Voor anderen is een auto slechts een stuk gereedschap dat je van A naar B brengt. Tot welke groep je ook behoort, één ding geldt voor iedereen. Goed onderhoud is belangrijk voor een veilige en comfortabele rit. Verantwoord de weg op gaan begint bij het kiezen van de juiste band voor je auto. Veel mensen hebben echter geen idee wat “de juiste band” voor hun auto is. Daarom geven we in dit artikel antwoord op de vraag: welke banden heb ik nodig voor mijn auto?
Welk type band wil je?
Autobanden kunnen we grofweg indelen in drie soorten: zomerbanden, winterbanden en all-season banden. Zoals de naam van elke soort band al voorspelt, is elke type band ontworpen voor een speciaal seizoen. Laten we eens wat beter kijken naar elk soort band.
Zomerbanden
De zomerband kan eigenlijk gezien worden als de standaard band. Bij nieuwe zomerbanden is de gemiddelde profieldiepte ongeveer 7,5 mm. In Nederland rijd je het grootste deel van het jaar op zomerbanden. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde afstand die je met zomerbanden kunt afleggen tussen de 30.000 en 100.000 km ligt. Hiermee komt de gemiddelde levensduur van autobanden op ongeveer 65.000 km bij gebruik op “normaal” wegdek. De totale levensduur van zomerbanden hangt af van de kwaliteit van de band en het rijgedrag van de bestuurder.
Winterbanden
Winterbanden zijn ontworpen voor winters weer. Denk hierbij aan sneeuw, ijzel, hagel en zware regenbuien. Tijdens deze omstandigheden heeft je auto behoefte aan meer grip, omdat de kans op glijden en aquaplaning groter is. Winterbanden hebben een profieldikte van maar liefst 9mm. Daarnaast bestaat het oppervlak van winterbanden uit extra inkepingen in de profielblokken voor meer grip. Je herkent winterbanden aan het 3PMSF symbool (3 Peak Mountain Snow Flake): een sneeuwvlok omringd door 3 bergtoppen. Wegens regelgeving wordt het symbool altijd vergezeld door de M+S markering.
Ben je van plan om op wintersport te gaan deze winter? Maak dan op tijd een afspraak om je banden te laten wisselen. Dat kun je het beste laten doen bij een autogarage bij jou in de buurt. Kijk bijvoorbeeld voor een autobedrijf in Drenthe eens online voor garages die goed beoordeeld worden.
All-season banden
De all-season band combineert het beste van winter- en zomerbanden met een profielpatroon en -dikte dat tussen de andere bandensoorten zit. Het grote voordeel van all-season banden is dat ze het hele jaar door gebruikt kunnen worden. Zo bieden ze betere grip op het natte wegdek dan zomerbanden. Het nadeel van de all-season band is echter dat ze minder goed presteren bij winters weer dan de winterband. Zeker bij extreme omstandigheden is het met een all-season band behoorlijk oppassen geblazen.
De juiste bandenmaat
Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe banden voor je auto, dan is het belangrijk dat je de juiste maat koopt. Heb je geen idee welke maat banden onder je auto zitten? Geen paniek, aan de zijkant van je banden staat met een reeks cijfers en letters precies aangegeven welke maat je nodig hebt. Een voorbeeld van zo’n reeks kan zijn: 205/45 R16 87V. Geen idee wat dit betekent? We leggen het je uit.
Breedte van de band (bijv. 205)
De breedte van autobanden wordt altijd weergegeven in millimeters. De breedte van een autoband varieert tussen 125 mm en 335 mm, in stappen van 10 mm. In ons voorbeeld heeft de band een breedte van 205mm.
Hoogte van de band (bijv. 45)
Na de breedte, wordt de hoogte van de band genoemd, in een percentage van de breedte van de band. In dit voorbeeld is dat 45. Dat betekent dat de hoogte 45% is van de breedte.
Radiaal van de band (R)
Meestal vind je na de breedte en de hoogte de letter R op je autoband. Die geeft aan hoe de band is gemaakt. De R staat voor Radiaal. Dit betekent dat er stalen koordlagen in de breedte van de band zijn aangebracht. Dit verbetert de wegligging en stabiliteit van je banden in bochten.
Velgmaat in inches (bijv. 16)
Ofwel de maat van de velg. Hier past de band precies omheen. Dit is de binnenmaat van de band en de buitenmaat van de velg. Deze wordt meestal aangegeven in inches (“). Tegenwoordig zijn de meeste banden 15, 16 of 17 inch, omdat auto’s nu steeds vaker zijn uitgerust met grotere velgen. Dit zorgt voor een betere wegligging en ze kunnen meer gewicht dragen.
Draagvermogen (bijv. 87)
Dit getal staat voor het maximale draagvermogen van de autoband. Een draagvermogen van 87 staat bijvoorbeeld voor een belasting van 545 kg. Wij adviseren het draagvermogen aan te houden van de banden die nu onder jouw auto zijn gemonteerd, zeker in het geval van extra load banden (XL).
Snelheidsindex (bijv. V)
Deze letter staat voor de maximale snelheid waarmee je met de banden kan rijden. V staat bijvoorbeeld voor snelheden tot 240 km/u. Een te lage snelheidsindex kan zorgen voor een slechte wegligging en geeft een hoger risico op een klapband. Wij adviseren om minimaal de snelheidsindex aan te houden van de banden die nu onder jouw auto zijn gemonteerd. Hogere snelheid indexeringen dan die van je huidige banden kunnen wel veilig als alternatief onder de auto worden gemonteerd.
Goodyear, Michelin of toch Vredestein?
Nieuwe banden kopen voor je auto is een investering die het waard is om voor te gaan zitten. Afhankelijk van het type band dat je zoekt, betaal je tussen de €40 en €250 per band. Nu wil duurder niet altijd zeggen beter, maar in het geval van autobanden betaal je inderdaad wel een paar tientjes meer voor banden van A-merken zoals Goodyear, Michelin, Vredestein, Pirelli, Continental, Dunlop etc. Deze banden worden ook wel premium banden genoemd vanwege de goede staat van dienst, kwaliteit en betrouwbaarheid. Tevens slijten banden in dit segment minder snel en hebben ze vaak een lagere rolweerstand waardoor de auto minder brandstof verbruikt.
Wanneer je specifiek op merk gaat zoeken zit je met banden uit het A-merk segment altijd goed. Echter is je keuze ook afhankelijk van je budget, rijgedrag en de totale (emotionele) waarde die je aan je band hecht. Doe daarom uitgebreid onderzoek naar banden uit verschillende klassen en laat je vooral leiden door testresultaten en gebruikservaringen.
Conclusie
Op de vraag: “Welke banden heb ik nodig voor mijn auto?” bestaat geen eenduidig antwoord. Wanneer je auto toe is aan een verse set banden is het belangrijk dat je afhankelijk van je rijgedrag, het type auto dat je rijdt en het seizoen kiest voor een winter, zomer of all-season band met de juiste afmetingen voor jouw auto. Het merk is voornamelijk afhankelijk van je budget en hoeveel waarde je hecht aan je auto en je eigen veiligheid. Met deze informatie op zak kun je gericht zoeken naar nieuwe banden voor jouw auto. Zo kun je weer vol goede moed, veilig de weg op.