Twijfel je of je wilt werken als zzp’er of in loondienst? Lees dan in dit artikel de voor- en nadelen van werken als zzp’er en werken in loondienst. Zo kun je na het lezen van dit artikel een goede beslissing maken.
Hoogte van salaris
Een veelvoorkomende reden waarom mensen kiezen voor werken als zzp’er is doordat ze daardoor een veel hoger uurtarief kunnen vragen. Regelmatig denken mensen echter niet goed na over het vaststellen van een tarief. Houd in gedachten dat als je in loondienst bent dat je werkgever heel veel verzekeringen betaald. Je werkgever draagt ook de eventuele pensioenpremie af. Daarnaast ontvang je secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantie-uren en vakantietoeslag. Tenslotte wordt je doorbetaald als je ziek bent. Vergeet ook niet dat je zelf nog je aangifte inkomstenbelasting moet doen als ondernemer. Op basis van deze informatie, kosten en je ervaring moet je je tarief vaststellen. Het tarief is ook hoger dan een tarief in loondienst vanwege de onzekerheid die je hebt als zzp’er. Als je in loondienst bent heb je immers veel meer zekerheid.
De werktijden
Een andere belangrijke reden waarom mensen overstappen van werken in loondienst naar werken als zzp’er is, omdat je zelf je werktijden kunt kiezen. Op papier is dit zeker het geval. Echter zijn er genoeg freelancers die zich alsnog moeten schikken aan de uren van hun opdrachtgever. Als je bijvoorbeeld bij een werkgever werkt die onder kantoortijden contact heeft met klanten of met bepaalde deadlines werkt moet je je hier ook aanhouden. Een voordeel van werken in loondienst is dat je uren duidelijk zijn. Veel opdrachtgevers denken bij een freelancer aan ‘uurtje factuurtje’. Hierdoor denken opdrachtgevers dat ze een freelancer altijd en overal kunnen contacten. Je kunt er voor kiezen om dan niet te reageren, maar als je afhankelijk bent van een opdrachtgever is dat lastig om te doen. De scheiding van privé en werk is dus een stuk minder goed als je als freelancer werkt. Als je in loondienst werkt sluit je laptop meestal om 17(30) uur en kun je genieten van je vrije tijd.
Het afsluiten van verzekeringen
Een nadeel van freelancen is dat je alle verzekeringen zelf moet regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je aansprakelijkheidsverzekering en een bestelautoverzekering. Met de kosten van bijvoorbeeld je bedrijfsauto verzekering moet je ook rekening houden als je je tarief opstelt. Als je in loondienst bent regelt je werkgever dit voor je en krijg je daarom een lager loon.
Ga in gesprek met mensen die je kent die werken als zzp’er. Bedenk dat het niet voor iedereen is weggelegd om te werken als zelfstandige ondernemer. Het vraagt veel zelfstandigheid en je moet veel administratie doen. De administratieve taken kun je wel eventueel nog uitbesteden aan een boekhouder, maar hier ben je wel kosten aan kwijt.